?<< פגיעה מוחית בעקבות טראומה - impulse center

פגיעה מוחית בעקבות טראומה.

מוח הוא איבר פגיע מאוד על אף הגנת הגולגולת. הוא מסה של חומר רך אשר מחולקת לשתי המיספרות והוא מוגן ע"י עצמות גולגולת הקשות. הוא בנוי ממיליארד תאי עצב. תאי העצב שולחים מסרים בתוך המח ולחלקים אחרים בגוף, על מנת לשלוט ולתאם את כל התפקידים הגופנים כמו:

  • תנועה פיזית
  • תחושה 
  • תפקידים אוטומטיים (כוללים נשימה, בליעה, שליטה על סוגרים וטמפרטורת הגוף)
  • תהליכי חשיבה (קוגניציה)
  • רגשות
  • התנהגות
  • שפה 

פגיעה מוחית עשויה להשפיע על כל אחד מהתפקידים הנ"ל.

כשקורת תאונה או חבלת ראש, המח הרך זז ופוגע בצידי עצמות הגולגולת. זה עשוי לגרום לנזק נרחב בכל המוח. יכולים להיות גם אזורים ממוקדים של רקמת מוח פגועה, אשר נובעת מדימום של עורקי/ורדי המוח או על ידי שבר בגולגולת שנגרם מפגיעה חיצונית.

נזק מוחי יכול גם להיגרם ע"י היפוקסיה (HYPOXIA)- חוסר באספקת חמצן או דם למוח. זה עשוי לקרות כתוצאה מפגיעה באזורים אחרים בגוף שגורמת לקושי בנשימה או לאיבוד דם משמעותי.

פגיעות מוחיות והתסמינים בעקבותיהן שונים ממקרה למקרה. הנזק יכול להשתנות מקל לכבד ויכול שיתרחש בכל חלק של המוח. מכות וזעזועי המוח הם לרוב בלתי צפויים ונובעים מאירוע אלים כגון תאונת דרכים, נפילה, ספורט.

למעלה ממיליון וחצי אנשים חווים פגיעות מוח טראומטיות בכל שנה. מהם 800,000 נדרשים לטיפול בחדר מיון ו- 270,000 מאושפזים במחלקות. בכל שנה ישנם כ 52,000 מקרי מוות וכ – 80,000 חווים נזק תמידי כתוצאה מפגיעה מוחית טראומטית (TBI).

קיימים שני סוגים עיקריים של פגיעה מוחית בעקבות טראומה:

  1. דימומים בקליפת המוח (קורטקס), לרוב באונות המצחיות והרקתיות. דימומים אלו עלולים להתרחש כתוצאה מהתנגשות של הראש עם חפץ קשה כלשהו.

 

  1. פגיעה אקסונלית דיפוזית (Diffuse Axonal Injury). פגיעה זו מתרחשת ללא חבלת ראש ישירה אלא על ידי מנגנונים כגון מנגנון האצה-האטה סיבובי. שכבות המוח עלולות להחליק אחת על השנייה ולהביא להיווצרות קרעים קטנים בכלי דם ובתאי העצב פנימיים יותר. בלימה חזקה בתאונת דרכים היא סיבה נפוצה לפגיעה מסוג זה.

אבחון פגיעה מוחית בעקבות טראומה

אבחון מוקדם ונכון של הפגיעה המוחית חשוב ביותר, שכן כך ניתן למנוע החמרה וסיבוכים במצב החולה. לא קיימים תסמינים ספציפיים המעידים על פגיעה מוחית בלתי הפיכה. אבחון פגיעה מוחית בעקבות טראומה מתבסס על נסיבות האירוע ועל התסמינים הקליניים שהמטופל מציג.

בדיקות נפוצות במקרים אלו היא בדיקה נוירולוגית ובדיקות דימות: טומוגרפיה ממוחשבת (CT) ותהודה מגנטית (MRI). טומוגרפיה ממוחשבת היא בדיקה מהירה, מדויקת וזמינה, ולכן היא יעילה באבחון דחוף. בדיקת התהודה המגנטית אינה יעילה לאבחון דחוף, אך יכולה לתת מידע מפורט יותר אשר תורם להערכת מצב המטופל בטווח הארוך.

סימפטומים של פגיעה מוחית

תסמינים של פגיעה מוחית בעקבות טראומה מגוונים מאוד ומשתנים כתלות בסוג הפגיעה, חומרת הפגיעה ובאזור הפגוע.

תסמינים של פגיעה קלה יחסית, הינם: כאב ראש, הקאות, בחילות, הפרעה בקואורדינציה ובשיווי משקל, סחרחורת, ראייה מטושטשת ועייפות.

פגיעה קלה עלולה להוביל גם להפרעות בתפקודים קוגניטיביים ורגשיים: שינויים במצב רוח, בלבול, בעיות זיכרון, בעיות קשב וריכוז, הפרעות חשיבה וכו'.

פגיעה בינונית עד קשה עלולה להתבטא בתסמינים כגון: כאב ראש בלתי פוסק, פרכוסים, הרחבה של שני האישונים, הפרעות דיבור, חולשה בגפיים, בלבול, חוסר קוארדינציה וחוסר הכרה. בטווח ארוך, מטופלים בעלי פגיעה מוחית בינונית עד חמורה עלולים לסבול מקשיים התנהגותיים,  וחברתיים, כמו אימפולסיביות, התפרצויות זעם, חרדה או דכאון ,בעיות תקשורת  וכו'.

פגיעות קשות בעקבות טראומה עלולות להביא ללחץ תוך גולגלתי גבוה העלול להוביל למוות. סימפטומים של לחץ תוך גולגלתי גבוה הינם דופק איטי, לחץ דם גבוה ודיכוי נשימתי. תסמינים נוספים של פגיעה מוחית קשה בעקבות טראומה הם ירידה במצב ההכרה, אישונים לא שווים בגודלם, שיתוק או חולשה בצד אחד של הגוף.

טיפול בפגיעה מוחית בעקבות טראומה

הטיפול בפגיעות מוחיות משתנה בהתאם לסוג הפגיעה וכתלות בשלב ההחלמה של המטופל.

טיפול מיידי בפגיעות מסוג זה הינו קריטי. מטופלים עם פגיעות בינוניות עד חמורות יועברו ליחידה לטיפול נמרץ. מטרת הטיפול המיידי היא לייצב את מצב החולה ולמנוע נזק נוסף, שכן לרוב הנזק מהפגיעה עצמה הינו בלתי הפיך.

כאשר מצב המטופל מתייצב ניתן להתמקד בשיקום שלו על ידי צוות רב מקצועי. מטרות השיקום הינן שיפור תפקוד עצמאי בשגרה ועזרה למטופל בהסתגלות למגבלותיו.

ביבליוגרפיה

פגיעה מוחית בעקבות טראומה. בשבילך. דואגים לזכויות שלך.

מוח בטראומה. מכון דוידסון.

Traumatic Brain Injury

Traumatic Brain Injury

פגיעה מוחית טראומטית

פגיעות ראש. מדריך למשפחה . מרכז רפואי ע"ש חיים שיבא. המחלקה לשיקום נפגעי ראש . נערך ע"י ורד זילברשטיין בשיתוף עם צוות הרב מקצועי של המחלקה. מרץ 2008